Disbakterioza predstavlja poremećaj korisne mikroflore creva usled koga se smanjuje broj korisnih laktobakterija i bifidobakterija, a broj štetnih mikroorganizama raste.
Šta je to disbakterioza
Ljudski organizam naseljen je različitom mikroflorom. Ako se sastav, kao i odnos tih ili drugih mikroorganizama u njoj poremeti – broj „štetnih“ mikrorganizama se povećava i javlja se disbakterioza. Njena glavna opasnost je u tome što je sposobna da razvije sekundarni imunodeficit, a popravljanje “nedostataka” u imunosistemu mnogo je komplikovanije nego lečenje osnovnog uzroka tj. disbakterioze.
U debelom crevu živi skoro petsto različitih mikroorganizama koji u određenim kombinacijama i pri optimalnom balansu regulišu njegov rad, odgovarajući za nivo holesterola u telu i druge metaboličke procese. Veliki broj bakterija neposredno učestvuje u sintezi vitamina grupe B, uključujući folnu kiselinu, kao i vitamine K i N.
SAZNAJTE I… Zbog čega dolazi do neprohodnosti creva?
Poremećaj balansa crevnih bakterija uzrokuje promene u funkcionisanju limfnog sistema, remeti uništavanje toksina, njihovo uklanjanje iz tela, a doprinosi razvijanju patogenih gljivica, bacila i drugih negativnih mikroorganizama, koji usled smanjenja korisne mikroflore počinju brzo da se razmnožavaju, izazivajući samim tim različite bolesti.
Zašto se javlja disbakterioza
Osnovni faktori koji izazivaju disbalans crevne mikroflore jesu:
• nepravilno i nestručno izbalansirana ishrana;
• hronična oboljenja organa gastrointestinalnog trakta;
• akutna trovanja hranom;
• nekontrolisano lečenje antibioticima;
• endokrinološki poremećaji;
• danak savremenog načina života – konzumiranje grickalica i suve hrane, stres, neispavanost, nekretanje…
Kako ustanoviti disbakteriozu
Po pravilu, vidljivih simptoma disbakterioze u prvoj fazi nema. Poremećaj balansa mikroflore u crevima može se javiti usled kratkotrajnog uzimanja antibiotika, korišćenja zaražene vode ili prehrambenih namirnica i u početku se manifestuje samo kao krčanje u stomaku. Ali, čim nestanu uzroci koji su izazvali kratkotrajni disbalans, trebalo bi da se odnos mikroflore sam obnovi.
Drugu fazu je već nemoguće ne primetiti: smanjuje se apetit, u ustima se oseća neprijatan ukus, mogu se javiti mučnina i povraćanje. Oboleli se žale da im se “stomak nadima”, a ovo stanje je praćeno nadutošću, dijarejom, ili pak obrnuto – bolnim zatvorom.

Foto: Guliver/Thinkstock
U trećoj fazi razmnoženi patogeni mikroorganizmi bukvalno jedu zidove creva izazivajući njegovu upalu. Javljaju se jaki bolovi u stomaku, hrana se loše vari, njene čestice zajedno s drugim patološkim nečistoćama mogu se videti u stolici.
Četvrta faza je prilično ozbiljna. Patogena mikroflora praktično je pobedila normalne bakterije i dovela creva do nesposobnosti da apsorbuju hranljive materije. Ovo stanje je praćeno pojavom malokrvnosti i avitaminoze.
Čime se lečiti
Prvo pravilo: nemojte se lečiti sami! Šemu lečenja propisaće vam lekar nakon sveobuhvatnog pregleda. Pre svega, isključite iz ishrane ljuto, masno i prženo. Takva hrana deluje razdražujuće na zidove creva, koja su već ugrožena od štetnih mikroorganizama. U slučaju nadimanja i čestih dijareja odrecite se peciva, kupusa i kiselog voća, to jest namirnica koje izazivaju fermentaciju.
Među zabranjenim proizvodima su: slatkiši, kafa, nepasterizovano mleko i sladoled, konzerve, sve vrste alkohola.
Neki napitak može se konzumirati tek pola sata nakon obroka, jer popijena tečnost odmah posle jela usporava proces prerade hrane. Lečenje disbakterioze creva kod odraslih podrazumeva uključivanje u ishranu proizvoda koji sadrže žive bifidobakterije ili laktobakterije (kefir, jogurt, drugi fermentisani mlečni proizvodi). Povećanju normalne mikroflore doprinosi celuloza, zato jedite više voća koje nije kiselo, zatim povrća, žitarica, integralnog hleba od krupno mlevenog brašna, s mekinjama.
VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net