Bledi ste, sanjivi, apatični, ne možete da se koncentrišete na posao i ljuti ste na čitav svet? Možda vam, jednostavno, nedostaje gvožđa…
Znaci nedostatka gvožđa:
• slabost i bledilo;
• sanjivost;
• apatija ili razdražljivost;
• nedostatak snage;
• teškoće s koncentracijom i pažnjom;
• gubitak apetita;
• osetljivost na jako svetlo, česte prehlade;
• povećana lomljivost noktiju;
• ranice u uglu usana;
• opadanje kose i rana pojava sedih vlasi.
Od čega potiče manjak gvožđa? Da biste dobili odgovor na ovo pitanje, pre svega, trebalo bi da se konsultujete s nekoliko specijalista.
Najčešći uzroci deficita gvožđa ili malokrvnosti jesu gubici krvi (obilne menstruacije, materična krvarenja, hemoroidi i drugo). Žene s anemijom obavezno bi trebalo da se pregledaju kod ginekologa i da urade ultrazvuk organa male karlice.
Zatim bi trebalo isključiti mogućnost gastritisa, čira na želucu, glomerulonefritisa, a kao neophodna ispitivanja uraditi i ultrazvuk organa trbušne duplje (jetre, pankreasa, slezine) i bubrega, te gastroskopiju. Veoma važan pregled u slučaju anemije jeste i kolonoskopija, odnosno kontrola debelog creva.
Kad je reč o spoljašnjim problemima – uzročnicima anemije – njih možemo tražiti u krvarenju desni i nepravilnoj ishrani koja dovodi do smanjenja neophodnih proteina u organizmu. Dovoljno je svega četiri meseca da bi ove, kako se u prvi mah čini – sitnice znatno uticale na sastav krvi.
Ako prođete ovaj “doktorski maraton” a uzrok anemije i dalje ostane zagonetka, ima smisla da se obratite specijalisti za krv – hematologu.
Kako nadomestiti deficit gvožđa u organizmu? Pre svega, tabletama i dijetom koje vam propiše doktor. Pritom, istovremeno s preparatima gvožđa ne treba uzimati kalcijum, lekove na bazi aluminijum hidroksida, antibiotike tetracikličnog reda – oni usporavaju njegovu apsorpciju.
Šargarepa, paradajz i cvekla ne mogu tek teko da izleče anemiju, to je zabluda. Da biste njima nadomestili gvožđe, trebalo bi jesti enormne količine ovog povrća na dnevnom nivou, što je nerealno. Zato u svakodnevnu ishranu uključite i: crveno meso, povrće (zeleniš), suvo grožđe.
Važno je i eliminisati neprijatelje gvožđa, a to su mleko, kafa i crni čaj – oni usporavaju apsorbovanje ovog elementa iz hrane. Takođe, prestanite s pušenjem i trudite se da unosite što više vitamina C.
Zapamtite, anemija se leči polako, temeljno i strpljivo. Neophodno je promeniti određene navike te se okrenuti zdravom načinu života.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net