Znate li da crna čokolada štiti kožu od negativnog uticaja sunca i sprečava njeno starenje? Takođe, smanjuje rizik od nastanka raka kože.
Po ovom, jedinstvenom efektu poznata je ne samo crna čokolada, bogata flavonoidima (prirodnim antioksidansima) nego i plodovi kakaoa.
Osim toga, flavanoidi u crnoj čokoladi i plodovima kakaoa pozitivno deluju i na kožu i na mozak. Primećeno da znatno poboljšavaju memoriju i aktiviraju misaone procese kad se u ishrani koriste namirnice bogate ovim antioksidansom. Njih ima i u paradajzu, crvenom vinu i zelenom čaju.
Čokolada ima još mnogo korisnih osobina. Naime, smatra se da tabla crne čokolade nedeljno produžava život za godinu dana. Osim flavonoida, u njoj se nalazi još jedan prirodni antioksidans – katehin, koji podmlađuje organizam, sprečavajući ujedno razvoj malignih tumora i bolesti srca. Ako redovno budete jeli crnu čokoladu, normalizovaćete stanje krvi i sprečiti stvaranje tromba u krvnim sudovima. Osim toga, crna čokolada odlično popravlja raspoloženje i daje snagu i energiju. Važno je da birate onu sa što više kakaoa, kao i da je jedete umereno.
VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net