U poslednje vreme mnogo se govori i piše o tome koliko je avokado koristan. Odlučila sam da ovaj plod uključim u svoj meni. Recite mi kako da ga pravilno odaberem? Jelena A., Paraćin
Kad kupujete avokado, potrebno je da proverite je li plod sazreo. Ako je tvrd a ljuska se uopšte ne ugiba, znači da nije sasvim zreo, a ukoliko se ugiba preduboko, onda je prezreo. Takođe, treba obratiti pažnju i na postojanje tamnih mrlja i pukotina, koje govore o tome da se avokado počeo kvariti. Najčešće se na policama u prodavnicama nalaze nedozreli plodovi, kako bi se što duže mogli prodavati. Da bi avokado brže sazreo, treba ga držati nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kad čistite avokado, prvo napravite uzdužne rezove do semenke, s obe strane, i zarotirajte polovine u suprotnom smeru. Trebalo lako da se podeli na dva dela. Izvadite mu košticu, mekani deo izdubite kašikom. Očišćeni avokado treba što pre da iskoristite – pojedite ga svežeg, ili ga upotrebite za pripremu jela i salata, budući da meki deo voćke brzo tamni. Da bi se ovaj proces usporio, plod možete pokvasiti limunovim sokom.
Pišite nam i vi!
VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net