Možda ste primetili da konzumiranje određene hrane može izazvati sanjivost ili, nasuprot tome, nesanicu, opustiti organizam, smiriti ga ali i uznemiriti… Evo šta bi trebalo da jedete kako biste se lakše borili sa stresom.
Ishrana i stres
Možda ne obraćate pažnju na različita svojstva proizvoda, ali konzumiranje nezdrave hrane može biti ozbiljno opterećenje za organizam.
Ukoliko želite da povećate otpornost organizma pri stresnim situacijama (tokom ispita, takmičenja, napetog perioda u poslu i dr.), sledite ove savete:
– Jedite četiri-pet puta na dan. Ishrana u nekoliko dnevnih obroka pomoći će vam da izbegnete osećaj gladi, dok će hormoni sreće, koji se luče tokom jela, održati vaše pozitivno raspoloženje.
– Pazite na količinu hrane i njenu kaloričnost. U periodu kad ste često pod stresom, lako možete nabaciti kilograme ili pak naglo smršati. I jedno i drugo predstavljaju dodatni stres za organizam budući da pogoršavaju stanje nervnog sistema. Zato ne forsirajte želudac obilnim obrocima, ali nemojte biti ni na strogim dijetama.
– Izbacite iz ishrane pikantnu, začinjenu i veoma masnu hranu, jaku kafu i, naravno, alkohol.
– Imajte na umu da se prilikom stresa iz organizma aktivno izbacuje kalcijum. Da biste nadoknadili njegov gubitak, jedite mlečne proizvode s malo kalorija (kefir, nemasni kravlji sir, jogurt), kuvano i dinstano povrće (krompir, kupus i dr.).
PROČITAJTE I… Izbegavajte stres da se ne biste gojili
– Kako biste otklonili umor i depresiju, potrebno je da uzimate magnezijum, vitamine B1, B6, B12. Ove supstance možete uneti jedući orašaste plodove i suvo voće, mahunarke i žitarice, ribu i morske plodove.
– Da biste izbegli poremećaje endokrinog sistema, za koje je stres jedan od glavnih okidača, konzumirajte dovoljno cinka i joda. Jedite nemasnu govedinu i džigericu, morsku ribu i semenke susama.
– Zapamtite da su u stresnom periodu posebno aktivne nadbubrežne žlezde, koje luče potrebne hormone. Za održavanje njihovog rada potrebni su vitamini C i B5, a njih ima u svežem voću i povrću, bobičastim plodovima i zelenišu.
– Radi održavanja energičnosti jedite hranu bogatu složenim ugljenim hidratima (integralne žitarice, hleb od integralnog brašna, kaše). Ne zaboravite ni na proteinsku hranu (divljač i riba, mlečni proizvodi, mahunarke, semenke i orašasti plodovi), a korisno je da povremeno jedete i nemasno crveno meso.
– Najbolje je da za desert jedete voćne salate začinjene jogurtom. To su izvori vitamina i celuloze, a njihove komponente poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, koji takođe pati ukoliko je organizam izložen stresu.
VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net